Over mij

Juane Xue werd geboren in Kaifeng China. Ze studeerde in 1982 af aan de kunstacademie onderdeel westerse schilderkunst van de universiteit van Henan.
Ze werd lerares, gaf onderricht in schilderen in China.

In 2001 bezocht zij Nederland in kader van culturele uitwisselingen en is gebleven in Nederland.

Als klein kind was zij al een tekenwonder. Juane Xue is een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar. Zij heeft een unieke stijl en een intense kleuren gebruik zodat zij weet hoe zij een heldere kleurenwereld kan creëren.
Dit komt duidelijk naar voren in haar schilderijen serie met thema “verlaten tafels”. Dit is het unieke en originele onderwerpen van haar. Deze schilderijen geven in zinderende kleuren weer een grote tafel vol glazen, flessen, met een bollend tafelkleed in de wind en badend in zonlicht. Dit kenmerk noemt Juane Xue zelf ‘bewegend stilleven’. Mensen die deze schilderijen hebben gezien, zeggen dat alles ‘vol licht en liefde’ is. Zoals Juane Xue kort samenvat: ‘Kleur is mijn grootste rijkdom’.

Hoewel het werk van Juane Xue blijkbaar in een westerse traditie staat, is dit alleen van toepassing op de manier waarop het de werkelijkheid weergeeft. De verborgen betekenis van het werk is een relatie tussen de Chinese filosofie en de Westerse kunst.

Color is my greatest wealth

Door Li Fang, Fons Asselbergs, Henk van den Broek en Ruud Broekhuizen

Overzicht van de schilderijen uit jaren 1993-2015. Van toen ze in China was tot 2015. In dit boek staat juist werken van haar van de afgelopen vijf jaar met nadruk LICHT en SCHADUW.
(bound edition; English edition)

XUE HUI OIL PAINTING WORKS

De schilderijen uit jaren 1993-1999 toen ze in China was. Ze schilderde alles wat in de dagelijks zien. Maar de onderwerk is al duidelijk LICHT en SCHADUW. (English text)

Chinese thee in een westerse kom OIL PAINTING WORKS

Chinese thee in een westerse kom OIL PAINTING WORKS (Nederlandse text) Een catalogus van haar overzicht expositie in het Amersfoortse Zonnehof Museum in 2007.