Juane Xue

Over Juane Xue

Juane Xue is geboren in China. Sinds 2001 woont zij in Nederland.

Juane Xue is een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar. Zij heeft een unieke stijl en een intens kleurgebruik zodat zij weet hoe zij een heldere kleurenwereld kan creëren. Dit komt duidelijk naar voren in haar schilderijen serie met thema “verlaten tafels”. Dit is het unieke en originele onderwerp van haar. Deze schilderijen geven in zinderende kleuren weer een grote tafel vol glazen, flessen, op een bollend tafelkleed in de wind, badend in zonlicht. Dit kenmerk noemt Juane Xue zelf ‘bewegend stilleven’. Mensen die deze schilderijen hebben gezien, zeggen dat alles ‘vol licht en liefde’ is. Zoals Juane Xue kort samenvat: ‘Kleur is mijn grootste rijkdom’.
Hoewel het werk van Juane Xue blijkbaar in een westerse traditie staat, is dit alleen van toepassing op de manier waarop het de werkelijkheid weergeeft. De verborgen betekenis van het werk ligt in de relatie die zij legt tussen de Chinese filosofie en de Westerse kunst.

Kleur speelt in het werk van Juane Xue een allesbepalende rol. Zelf vertelt ze hierover: “Ik houd ervan om licht en schaduw te schilderen. Juist omdat hierin niet alleen de tegenstelling tussen licht en donker, maar ook mijn talent en gevoel voor kleurgebruik het best tot uitdrukking komt. Voor mij horen kleur en licht onlosmakelijk bij elkaar, zoals een vis en water. Samen geven ze mij het gevoel van vrijheid, ontspanning en rijkdom. In de verhouding tussen licht en schaduw vormen kleuren mijn ‘gereedschap’.”

Publicaties

Color is my greatest Wealth

Door Li Fang, Fons Asselbergs, Henk van den Broek en Ruud Broekhuizen

Overzicht van de schilderijen uit jaren 1993-2015. Van toen ze in China was tot 2015. In dit boek staat juist werken van haar van de afgelopen vijf jaar met nadruk op LICHT en SCHADUW.
(bound edition; English edition)

Oil Paintingworks

Xue Hui (Juane Xue)

De schilderijen uit jaren 1993-1999 toen zij in China woonde. Zij schilderde alles wat in de dagelijks leven te zien is. Maar het onderwerk is al duidelijk LICHT en SCHADUW. (English text)

Chinese thee in een westerse kom

Xue Hui

Oil paintings works

Chinese thee in een westerse kom OIL PAINTING WORKS (Nederlandse text) Een catalogus van haar overzicht expositie in het Amersfoortse Zonnehof Museum in 2007.

error: Content is protected !!